Teatrets Venner

Venneforening for Trøndelag Teater

Medlem av Landsforbundet Teatrets Venner - LTV

Tirsdag 12.desember 2006
Nytt "På første rad" i trykken
På første rad nr. 3/06 er i trykken, og ventes ute hos medlemmene før jul. Det blir kun 3 utgaver av bladet i år. Av innholdet nevner vi intervju med Anne B. Ragde og John Yngvar Fearnley, samt oversikt over alle medlemsarrangement vinteren/våren 2007. Vi inviterer også til et helt nytt og eksklusivt arrangement for våre medlemmer, "The making of", hvor medlemmene får møte de som står bak en forestilling før premieren. Første arrangement går av stabelen allerede 8.januar i forbindelse med "Kong Lear". Mer informasjon om billetter etc. kommer altså i bladet.


Fredag 18.august 2006 - oppdatert 4.september 2006
Ingen komipris til Marianne
Skuespiller Marianne Meløy var nominert til "Komiprisen" på NRK1 i kategorien "årets nykommer". Noen nykommer er vel ikke akkurat Marianne for oss teatervenner, men nå er hun altså lagt merke til også utenfor Trøndelags grenser. Marianne ble nominert for sin innsats i "Bare må ha det" og "Norge, Midt-Norge" på Trøndelag Teater. Prisutdeling og TV-overføring skjedde lørdag 2. september, men dessverre ble det ingen pris til Marianne. Du kan lese mer i Adresseavisen ved å klikke her.
Bildet viser Marianne som prinsesse Märtha Louise i "Norge, Midt-Norge".


Onsdag 16.august 2006 - oppdatert 4.september 2006
Ingen Hedda til Hedda
Trøndelag Teaters oppsetning av Ibsens "Hedda Gabler" i vår var nominert til Hedda-prisen i klassen "Årets teaterprosjekt". Hedda-prisen er teaterbransjens egen pris. I tillegg var hovedrolleinnehaver Anna Bache-Wiig nominert i klassen for beste kvinnelige skuespiller.  Offentliggjøring av vinnerne og utdeling av priser skjedde under en tilstelning i Nationaltheatret søndag 3.september, men dessverre ble det ingen pris til Trøndelag Teater denne gang. Mer informasjon om alle de nominerte finner du ved å klikke her. Mer informasjon om prisen og årets vinnere finner du ved å klikke her.


Mandag 14.august 2006
TV-versjon av "Berlinerpoplene"
Det er ikke bare Trøndelag Teater som dramatiserer Anne B.Ragdes bok om brødrene fra Byneset i disse dager. NRK skal lage dramaserie over samme bok, og i slutten av oktober er innspillingen av «Berlinerpoplene» i gang på Byneset. Ingen trøndere har hovedroller, men Hildegunn Eggen er blant de lokale på rollelista. Du kan lese mer i Adresseavisen ved å klikke her.


Lørdag 12.august 2006
Klart for en ny teatersesong
Trøndelag Teater og Teatrets Venners sommerferie er snart over. Mandag 14.august åpner billettluka igjen. "På første rad" går i trykken i disse dager og kommer i postkassen i nær fremtid - med informasjon om høstens forestillinger og medlemsarrangement. Vel møtt til en ny og spennende teatersesong!
Vi har reservert billetter til våre medlemmer dagen etter premieren på Anne B.Ragdes "Berlinerpoplene", dvs. mandag 6.november. Billettene er allerede i salg. Du kan lese mer i "På første rad" og om forestillingen på teatrets nettside ved å klikke her .


Lørdag 12.august 2006
Nominér til Kunstnerisk Pris
Også i år skal Teatrets Venner dele ut en Kunstnerisk Pris for en rolletolkning/kunstnerisk innsats av særlig stort format ved Trøndelag Teater i forrige sesong. Det skjer under vennetreffet før "Berlinerpoplene" mandag 6.november. Medlemmer i Teatrets Venner kan nominere kandidater. Vi håper på mange forslag! Fristen er 15.oktober. Avgjørelsen tas av styret i samråd med teatersjefen.
Du kan friske opp hukommelsen og lese mer om forrige sesongs forestillinger ved å følge disse linkene:
En gorilla søker hjem, Norge, Midt-Norge, Rasende rebeller, Kristin Lavransdatter, Revisoren, Bare må ha det, Fantastiske Pepsi Love, Hedda Gabler, Les Misérables.


Tirsdag 6.juni 2006
Rekordsalg på teatret
Aldri tidligere er det blitt solgt så mange billetter i vårsesongen på Trøndelag Teater som i år.
Og det er ikke bare "Les Misérables" som er rekordsetter. Også "Bare må ha det" av Anne B. Ragde og "Fantastiske Pepsi Love" av Frode Sander Øien har vært populære forestillinger og dratt opp billettsalget. Les mer på teatrets nettside ved å klikke her.


Lørdag 4.mars 2006
Mer "Les Misérables" til høsten!
Til høsten blir det ny mulighet for 20 000 til å se forestillingen. «Les Misèrables» blir dermed tidenes publikumssuksess på Trøndelag Teater! Over 45.000  billetter er solgt, og alle billetter frem til sommerferien 24.juni er med det revet bort. Nå kommer teatersjef Otto Homlung med en stor gla-nyhet: - Vi kjører 43 ekstra forestillinger fra 26. august til 14. oktober, sier han til Adresseavisen i dag. Billettene legges ut for salg allerede i neste uke.
Les mer i Adresseavisen ved å klikke her.


Torsdag 2.mars 2006
Fullt hus og stormende jubel
Den reserverte forestillingen av "Les Misérables" for våre medlemmer dagen etter premieren var en ubetinget suksess. Nesten alle de tilstedeværende i salen var medlemmer, og det var applaus og stor stemning gjennom hele forestillingen. Før forestillingen fikk medlemmene en orientering om bakgrunnen for musicalen og arbeidet med oppsetningen av dramaturg Per Ananiassen. Vi fikk også en liten visitt av skuespillerne Ingrid Bergstrøm og Stephen Brandt-Hansen, som begge spiller i "Les Misérables". Bilder fra arrangementet ser du ved å klikke her eller på bildet.


Onsdag 22.febuar 2006
Bilder fra Thor Melhuus' fotoutstilling
I "På første rad" nr. 1/06, som dumper ned i postkassen din i disse dager, er det intervju med fotograf og tidligere leder i Teatrets Venner, Thor Melhuus.  Thor hadde en retrospektiv fotoutstilling i teatrets foajé i høst - blant annet med et spesielt bilde av teatersjef Otto Homlung. Fikk du ikke sett utstillingen, finner du noen bilder ved å klikke her.


Fredag 20.januar 2006
Vårens medlemsarrangement
Vårens medlemsforestillinger og medlemsarrangement er nå fastlagt. Info kommer i førstkommende "På første rad", men er du utålmodig og vil være tidlig ute er det bare å klikke her for mer info. Alle forestillinger er åpnet for salg.


Mandag 16.januar 2006
Godt besøk for teatret
2005 var et godt år for Trøndelag Teater med 97.955 publikummere. Hvis vi regner med omvisninger og besøkende på "åpent hus" er tallet 100.555. Fjoråret bød på 21 oppsetninger inkludert egenproduksjoner, turnevirksomhet og gjestespill. Årets best besøkte forestilling var "Kristin Lavransdatter" med 20.651 etterfulgt av "Ronja Røverdatter" med 17.251 besøkende og "Norge Midt-Norge" med 10.770.Også for vårsesongen lover det godt. "Bare må ha det" er så godt som utsolgt, og nylig passerte "Les Misérables" 27.000 solgte/reserverte billetter.


Tirsdag 15.november 2005
Rasende rebeller inntar teatret

Det er nok ikke så dramatisk som overskriften kanskje kan tyde på, men at det blir mye action og liv på scenen når Cirka Teater og Trøndelag Teater sammen har premiere på forestillingen "Rasende rebeller og andre reddharer" 17.november, er vi helt sikre på! Dette er en forestilling både for barn og voksne. En metalldings kan bli til den vakreste blomst, når Gilles Berger fra Cirka Teater er ansvarlig for scenografien. Gilles er kjent for Teatrets Venners medlemmer fra scenografien til forestillingen "Kurt koker hodet". I 2003 fikk han vår kunstneriske pris for nettopp denne.
Du kan lese mer om forestillingen ved å klikke her.


Fredag 11.november 2005
Vi har passert 1000 medlemmer!

Da har vi nådd den "magiske" 1000-grensa, pr. i dag har vi registrert 1015 medlemmer i Teatrets Venner! Med det er vi den desidert største venneforening noe teater har her i landet!


Lørdag 18.september 2005 - oppdatert 25.oktober
Rollelista klar for "Les Misérables"

Rollelista er nå klar, og det er mange kjente navn på den. Den komplette lista leser du ved å klikke her. Du kan lese intervju med hovedrolleinnehaver Erik Jacobsen i Adresseavisen ved å klikke her. Her finner du også litt mer info om de andre rollene. "Les Misérables" har premiere på Hovedscenen lørdag 25.februar 2006. Vi planlegger selvsagt venneforestilling(er) like etter premieren, så som teatervenn trenger du ikke gå av skaftet når billettsalget starter 5.desember. Mer info i kommende "På første rad". (Bildet er fra London-oppsetningen, www.lesmis.com)


Tirsdag 6.september 2005
Muntert vennetreff med revy

Fredag 2.september gikk sesongens første vennetreff av stabelen på Gamle scene. I overkant av 100 medlemmer møtte frem før forestilling med revyen "Norge, Midt-Norge". Dramaturg Per Ananiassen fortalte om repertoaret på teatret våren 2006. Deretter fikk vi besøk av regissør Kjersti Haugen og medforfatter og skuespiller Marianne Meløy, som fortalte om arbeidet med oppsetningen. Deretter fikk alle de tilstedeværende en omvisning bak Gamle scene, og en orientering om alt som skjer bak scenen under en forestilling. Les mer og se flere bilder fra arrangementet ved å klikke her eller på bildet. Foto: Jon S.Bjørgum


Mandag 5.september 2005
Stand på Nordre

Lørdag 27.august arrangerte vi og teatret felles stand på Nordre i Trondheim. Dette er en tradisjon vi har hatt de siste 6 årene, som et "kick-off" for den nye teatersesongen. Vi hadde i år hele Mercur-fasaden for oss selv, og skuespillerne i "En gorilla søker hjem"; Marte Stolp og Ola G.Furuseth, bidro til å treffe oppmerksomheten mot standen. Vi delte ut et anseelig antall løpesedler og brosjyrer i løpet av noen hektiske formiddagstimer, og rakk akkurat å pakke sammen før regnet kom for fullt. Se flere bilder ved å klikke her eller på bildet.
Foto: Jon S.Bjørgum


Onsdag 24.august 2005 - oppdatert 5.september
I
ngen Hedda til Ingrid
Skuespiller Ingrid Bergstrøm var nominert til bransjeprisen "Hedda" i kategorien "særlig fremragende sceneprestasjon". Det ble hun for sin tolkning av rollen som An-Magritt ved teatret i fjor høst. - Dette er både gledelig og velfortjent, sier teatersjef Otto Homlung i en kommentar til Adresseavisen.
Prisene ble delt ut under en tilstelning i Oslo i går, og dessverre ble det ingen pris for Ingrid denne gang. Du kan lese mer om prisvinnerne i Adresseavisen ved å klikke her.  
Foto: Arne Kristian Gansmo


Tirsdag 18.oktober 2005
Ikke vennetreff i dag

Vi har mottatt noen telefoner og e-poster de siste par dagene med spørsmål om det er vennetreff før medlemsforestillingen med "Kristin Lavransdatter" i kveld. Det er det ikke. Forestillingen varer i 3 timer, så et vennetreff i forkant ville gjøre kvelden i lengste laget. Dessuten er Kristin-bøkene godt kjent for de fleste, og både Kristin-tradisjonen og den aktuelle oppsetningen behørig omtalt i siste "På første rad".
Forestillingen begynner kl. 19.30 på Hovedscenen.


Mandag 10.oktober 2005 - oppdatert 17.oktober
Nominér kandidater til Kunstnerisk Pris!

Under vennefesten i forbindelse med "Revisoren" 26.november skal Teatrets Venner dele ut årets Kunstneriske Pris. Prisen består av statuetten "Pas de deux i manesjen" i bronse av billedhugger Tone Thiis Schjetne, og tildeles for en kunstnerisk prestasjon av særlig stort format i forrige sesong (høsten 2004 + våren 2005). Som medlem i Teatrets Venner kan du nominere kandidater til prisen. Er det rolletolkning du satte ekstra stor pris på? Nominér! Kontakt oss. Du kan lese mer om prisen og tidligere mottakere her. Dersom du trenger en oppfrisking av hvilke forestillinger du kan nominere fra, klikk her. Ny frist for nominering er 20.oktober.
Bildet er fra forestillingen "Folkeutrydning" av Werner Schwab høsten 2004.


Mandag 1.august 2005
Vennestipend til Anne Wickstrøm
Parykkmaker Anne Wickstrøm er tildelt Teatrets Venners Stipend for 2005. Anne, som er datter av skuespiller Svein Wickstrøm, er en av få parykkmakere som er utdannet her til lands de siste årene. Fra før har hun frisørutdanning. Stipendet, som er på 10.000 kroner, skal Anne bruke til et studieopphold ved Dramaten i Stockholm. Du kan lese mer om saken i "På første rad" 3/05, som utkommer denne måneden.
Foto: Jon S.Bjørgum


Lørdag 14.msi 2005
Bra resultat for "hemmelig" Purpur i Oslo
Både NRK Kulturnytt og Adresseavisen meldte fredag om "flopp" for Trøndelag Teaters "Purpur og Gull", som i disse dager gjestespiller på Det norske Teatret i Oslo. Siste forestilling ble spilt fredag kveld, med 350 av 750 mulige publikummere i salen. - Markedsføringen traff dårlig, men det har vært kjempestemning i salen hver kveld, sier regissør Catrine Telle i en kommentar til Adresseavisen. Mer enn 4000 har sett Hedda-vinneren i Oslo, i tillegg til at den slo alle rekorder med over 46.000 besøkende i Trondheim i fjor. Det er ikke så dårlig som media skal ha det til. - Vi har spilt for et fantastisk flott publikum og fått en opplsutning som tilsvarer en smekkfull Gamle scene ti kvelder på den aller dårligste teatertiden i mai. Det er en stor seier for en nesten hemmelig forestilling, sier Catrine Telle.


Tirsdag 19.april 2005
Verdens kjappeste årsmøte?

Tirsdag 19.april gikk vårsesongens andre vennetreff av stabelen, kombinert med årsmøte og medlemsforestilling med "Lilli Valentin". Hele salen var utsolgt til våre medlemmer. Ikke alle møtte opp til vennetreffet før forestillingen, men omlag 230 stk. gjorde sitt til at det nok ble det best besøkte årsmøtet vi har hatt på noen år... Og hele årsmøtet var unnagjort på 10 minutter - kanskje en ny verdensrekord? Les mer og se bilder ved å klikke her.


Onsdag 6.april 2005
Full rulle på åpen dag

Tradisjonen tro ble det også i år arrangert "Åpen dag" på teatret. I løpet av noen hektiske formiddagstimer 2.april var hele huset åpent for publikum. Det var omvisninger, aktiviteter for barna på de forskjellige avdelingene, og ikke minst smakebiter både fra Ronja Røverdatter og Lilli Valentin. Og i foajeen hadde Teatrets Venner sin lille stand for å verve medlemmer. Les mer og se bilder ved å klikke her.


Tirsdag 15.mars 2005 - oppdatert 29.mars
Utsolgt vennetreff og årsmøte 19.april

Samtlige billetter til medlemsforestillingen "Lilli Valentin" 19.april er nå solgt. Hele Gamle scene var reservert til oss. Det betyr at du som ikke har billett dessverre må se forestillingen en annen dag. Du kan likevel komme og delta på årsmøtet og vennetreffet før forestillingen (kl. 19), men vi kan ikke garantere deg sitteplass.
Sakspapirene til årsmøtet kan nå lastes ned herfra. Årsmelding og regnskap (pdf-format).


Tirsdag 22.februar 2005
Fullt hus med Ellen og Otto

Onsdag 16.februar gikk årets første vennetreff av stabelen med "Undset" på programmet. Responsen fra medlemmene var enorm,  og samtlige billetter til salen ble utsolgt i løpet av kort tid. I tillegg møtte det opp flere medlemmer til vennetreffet før forestillingen enn det var billetter til i salen. De hadde ikke fått tak i billett - men ville likevel treffe teatersjef Otto Homlung og skuespiller Ellen Horn. Det ble en fascinerende halvtime hvor de to fortalte oss om arbeidet med Sigrid Undsets liv og virke. Og responsen fra publikum etter forestillingen tydet på at forestillingen hadde grepet mange. Les mer og se flere bilder ved å klikke her.
Bildet: Skuespiller Ellen Horn og teatersjef Otto Homlung. Foto: JS Bjørgum


Fredag 4.februar 2005
Ellen Horn ny Riksteater-sjef

Ellen Horn blir ny teatersjef ved Riksteatret for en periode på fem år. Hun ble utnevnt til teatersjef i statsråd fredag. Hun tiltrer åremålsstillingen 1. april, og etterfølger Bente Erichsen. Ellen Horn var kulturminister i regjeringen Stoltenberg fra 2000-2001, og hun har hatt en rekke tillits- og styreverv innenfor kulturfeltet. Horn er utdannet skuespiller og har vært ansatt ved Oslo Nye Teater, Nationaltheatret og Torshovteatret. Hun var som en av en ledergruppe på tre personer konstituert som teatersjef for Nationaltheatret fra 1988-1990, og hun var også teatersjef samme sted fra 1992 til 2000. Etter perioden som kulturminister vendte Ellen Horn tilbake til Nationaltheatret som skuespiller. I den senere tid har hun turnert for Riksteatret med oppsetningene "Undset" og "Jeg kunne gråte blod". Hun er kommandør av St. Olavs Orden.
Foto: Riksteatret


Onsdag 11.januar 2005
Likevel
plakater i rammene
Mange så sikkert artikkelen i KulturAdressa mandag 3.januar om at teatret ikke lenger skulle distribuere plakater for forestillingene sine (klikk her for å lese den). Saken sto også omtalt i siste nr. av "På første rad". Teatrets ledelse har nå besluttet å utsette dette noen måneder, og det vil dermed  bli plakater i rammene våre frem til sommeren. Det er storsatsingen "Ronja Røverdatter" som i første omgang skal profileres. Hva som skjer til høsten er ikke avklart. Et eventuelt utlån av plakatrammene til Trondheim Symfoniorkester er satt i bero inntil saken er endelig avklart.


Mandag 10.januar 2005
Kulturpriser til Tone og Catrine

Tidligere teatersjef Catrine Telle fikk i helga Trondheim kommunes kulturpris for 2004. Også aktørene bak Korsvikaspillet fikk kulturpris av kommunen. Begge tildelinger skjedde under Adresseavisens nyttårskonsert lørdag.
Billedhugger Tone Thiis Schjetne, som står bak statuetten "Pas de deux i manesjen" som Teatrets Venner bruker som pris, ble søndag tildelt Trondhjems Kunstforenings bragdmedalje, rett etter at hun åpnet sin retrospektive utstilling i Trondheim Kunstmuseum.Prisen er bare utdelt fire ganger tidligere. Og selve bragdmedaljen er faktisk utformet og laget av Tone Thiis Schjetne selv. Hun fikk således sin egen medalje i gave.


Mandag 10.januar 2005
Fast ansettelse for Ingrid og Øyvind

Skuespillerne Ingrid Bergstrøm og Øyvind Brandtzæg har fra årsskiftet fått fast ansettelse ved Trøndelag Teater. Begge har til nå vært i engasjement, og hatt store og markante roller i mange forestillinger de siste årene. Vi kan nå se frem til å se dem begge på scenen en god tid fremover. Teatrets Venner gratulerer både de to og teatret med ansettelsene!


Torsdag 6.januar 2005
Endelig klart for trøndersk skuespiller-utdanning
Som tidligere meldt, tilbyr Høgskolen i Nord-Trøndelag fra kommende høst en ny skuespillerutdanning. Studiet "Teaterensemblevirksomhet" er landets eneste kombinerte skuespiller- og teaterprodusentutdanning, og har 20 plasser. Utdanningen er 2-årig, og undervisningen vil foregå i Verdal. Det meste av tiden brukes til skuespiller-arbeid, mens en tredjedel av første år vies produsentfag. Søknadsfrist er 15.februar. Du finner mer informasjon på HISTs sider ved å klikke her


Lørdag 11.desember 2004
Teatervennene takket Gerdi
Teatrets Venner gjorde lørdag 11.desember stas på skuespiller Gerdi Schjelderup ved Trøndelag Teater, som i en alder av 70 år nå går over i pensjonistenes rekker. På scenen i etterkant av forestillingen "Folkeutrydning", hvor Gerdi spiller sin siste hovedrolle som fast ansatt skuespiller ved teatret, overrakte teatervennene gave, blomster og gode ord. - Du har gitt oss store teateropplevelser i en årrekke, sa nestleder Astrid Nielsen Skauge i sin tale. Hun la til at Gerdi Schjelderup også var den første som mottok venneforeningens kunstneriske pris i 1980.
Bildet: Nestleder Astrid N.Skauge overrekker gave til Gerdi Schjelderup. Foto: Jon S.Bjørgum
Flere bilder fra kveldens arrangement ser du ved å klikke her.


Fredag 19.november 2004
Klart for billettkjøp på internett
I samarbeid med firmaet Billettservice lanserte Trøndelag Teater i dag billettsalg på hjemmesiden sin www.trondelag-teater.no
. Fra og med i dag kan du derfor lenger ikke reservere billetter på nettsidene (slik det har vært mulighet for i et par år nå), men kjøpe og betale billettene online. Billettene blir da sendt hjem til deg i posten - slik at et besøk i billettluka blir overflødig. Det koster kr. 20 pr.billett + kr. 35 pr. sending. Teaterkortbrukere må derimot fortsatt kjøpe sine billetter i billettluka, siden Teaterkortet skal hulles når det brukes. Det samme gjelder ved kjøp av billetter til medlemsarrangement for Teatrets Venner.


Onsdag 10.november 2004
God plass på "Medeas barn"
Gode kritikker til tross, publikum svikter «Medeas barn», som hadde premiere på Gamle scene 8. oktober. 2100 barn sett stykket gjennom ordningen med den kulturelle skolesekken. Ut over det er det solgt 1650 billetter, og noen reservasjoner ligger også inne. Men besøket ligger en god del under budsjettet på 10 000 solgte billetter. - Det kan hende de voksne kvier seg for å ta med barna. Temaet er alvorlig, og det griper rett inn i hverdagen til mange av dem som sitter i salen. Det er tydelig at barna tar poengene og gjenkjenner situasjonene. Stykket gir dem en sjanse til å le av de voksne som sauser det til for hele familien, og til å le av det som kan være vanskelig for dem. Den befriende latteren kommer når de ser at det de har å bære på, tunge følelser, savn og skam, er noe de deler med mange, sier salgssjef Bente Dyrseth til Adresseavisen i dag. Les mer her.
Du kan lese mer om forestillingen på teatrets nettsider ved å klikke her.


Fredag 12.november 2004
Medeas barn avlyst lørdag
Forestillingen "Medeas barn" er avlyst lørdag 13.november. Alle som har forhåndskjøpt billett er kontaktet av billettluka for refusjon/bytte av dag.


Søndag 7.november 2004 - oppdatert 8.november
Pris til Øyvind Brandtzæg og Catrine Telle
Lørdag 6.november var over 400 av Teatrets Venners medlemmer samlet til vennefest på Trøndelag Teater, i forbindelse med forestillingen "An-Magritt". I tillegg var "An-Magrittklubben", dvs. de som heter An-Magritt i Norge, sammen med oss denne kvelden. Teatrets Venner la en festlig ramme rundt kvelden, med levende musikk i foajeen og gratis musserende drikke til hele publikum.
På hovedscenen rett etter applausen delte Teatrets Venner ut to priser. Publikumsprisen Kunstnerisk Pris ble tildelt skuespiller Øyvind Brandtzæg for hans tolkning av rollen som den CP-rammnede Petter i "Purpur og gull". Foreningens Ærespris ble delt ut for 4.gang, og gikk til avtroppende teatersjef Catrine.
Les mer og se stort bilde ved å klikke her.


Fredag 5.november 2004
Knallsuksess for An-Magritt
Premieren på høstens store musikalsatsning An-Magritt var torsdag. En fullsatt Hovedscene - bl.a. med kulturministeren i salen - koste seg, gråt og lo - og belønnet skuespillerne med stående applaus. (det hører forresten med til historien at vår leder Terje Thomassen satt ved siden av kulturministeren, og selvsagt sørget for at hun fikk en pins med foreningens logo i gave...)
Kritikerne følger etter. NRK's Lars Erik Skjærseth sier bl.a:
- Rått, rivende vakkert, fengende, humoristisk og søtt!
- Dette kommer til å stå som en påle etter Catrine Telles tid
- Ja, ja. Alt for mye ros på en gang vil vel noen si. Men sånn er det.

VG's Yngve Kvistad kaller forestillingen "Helstøpt musikkteater med internasjonalt tilsnitt" og gir terningkast 5. Han roser bl.a Ingrid Bergstrøm, Stephen Brandt-Hansen og Trond-Ove Skrødal for sine fine rolletolkninger.


Tirsdag 26.oktober 2004
Medeas barn avlyst i kveld
Forestillingen "Medeas barn" er avlyst i kveld, tirsdag 26.oktober. Alle som har forhåndskjøpt billett er kontaktet av billettluka for refusjon/bytte av dag.


 Tirsdag 19.oktober 2004
Gjestespill med "Nittenhundre"
Teatret Vårt gjester Theatercaféen med fortellingen "Nittenhundre" av Alessandro Baricco. I perioden 26. til 30 oktober vil skuespiller Randolf Walderhaug fremføre den eventyrlige historien om skipsmusikeren som levde hele sitt liv ombord på en Atlanterhavsdamper.
Trompetisten Tim Tooney blar igjennom en billedbok av minner om livet til gutten Nittenhundre, med gudbenådede evner på klaveret. Som spedbarn ble han funnet i en sitronkasse på luksusskipet S/S Virginian på vei fra Europa til den nye verden. Tooney beretter om Nittenhundres spesielle tilværelse ombord som skipspianist og om det å leve på 1900-tallet. I sentrum står alltid musikken, lidenskapen og vennskapets kraft.
Forestillingen hadde norgespremiere på Teatret Vårt, 12. desember 2002.


Tirsdag 21.september 2004 - oppdatert 5.oktober
"Terrorisme" invitert til to festivaler
Ryktet har spredt seg i Russland. Forestillingen ”Terrorisme” har tydelig nok vakt stor oppsikt i hjemlandet til brødrene Presnyakov. Nå er Trøndelag Teater også invitert til teaterfestivalen ”New Drama” i St. Petersburg og Moskva. Festivalen går av stabelen i september 2005. Fra før var forestillingen invitert til "Real Theatre" - festivalen i Jekaterinburg i Russland neste høst."Terrorisme" er skrevet av de sibirske brødrene Presnyakov. De var tilstede under premieren i Trondheim, og berømmet forestillingens høye kunstneriske nivå. Terrorhandlingene i Beslan i friskt minne og de stadig urovekkende nyhetene fra Irak, gjør stykket skremmende og tidsaktuelt. Det handler om hvordan terror og frykt påvirker hverdagslivet til vanlige folk. Og hvordan selve ordet TERROR "infiserer" menneskesinnet. Trøndelag Teater ser nå på finansieringsmuligheter til en Russlandstur.
Vi minner om at det er reservert billetter til "Terrorisme" for Teatrets Venners medlemmer onsdag 6.oktober. Siste spilledag er 9.oktober. Se siste nr. av "På Første Rad" for nærmere informasjon. Du kan også lese mer om stykket ved å klikke her.


Tirsdag 21.september 2004
25.000 forestillinger på Trøndelag Teater
Med stykket "Purpur og gull" ble den femogtyvetusende - 25.000 - egenproduserte forestilling på Trøndelag Teater spilt mandag 20.september! Dette tallet inkluderer alle forestillinger fra 1937, da Trøndelag Teater ble stiftet av skuespiller/senere teatersjef Henry Gleditsch. Teaterbygningen fra 1816 sto der allerede. 67 år og 25.000 spilte forestillinger senere må man vel kunne si at teatret har vist seg å være en levedyktig institusjon...


Tirsdag 7.september 2004
Bransjepris til "Purpur og gull"
Trøndelag Teaters «Purpur og gull» er årets forestilling på norske teaterscener. - En kanondebut av Bjarne Brøndbo, mener juryen bak Heddaprisen, som er teaternorges egen bransjepris. Prisen ble delt ut lørdag, og Trøndelag Teater var på forhånd nominert i to kategorier; årets forestilling og beste scenografi/kostymedesign/lysdesign. - Jeg er kjempeglad og kjempestolt. Attpåtil var dette en stor overraskelse, uttalte teatersjef Catrine Telle i en kommentar til Adresseavisen. Catrine trodde på forhånd ikke at denne typen folkelig, trøndersk teater var helt "stuerent", men kan nå med glede konstatere at hun tok feil.  "Purpur og gull" har vært en  kanonsuksess for teatret. Onsdag starter en måned med ekstraforestillinger på Hovedscenen, og nesten alle av høstens 15.000 billetter er revet bort. "Purpur og gull" slår med dette "Bør Børson"s rekord, og er det desidert mest sette stykket i teatrets 67-årige historie.
Trøndelag Teater var også delaktig i en annen pris. Dramatikeren Jesper Halle fikk Hedda-pris i den åpne klassen for særlig faglig innsats for «Lilleskogen». Du kan lese mer om Jesper i siste nr. av "På Første Rad" her. Du kan lese mer om de andre Hedda-prisvinnerne ved å klikke her.
Bilde: Catrine Telle mottar Hedda-prisen for "Purpur og gull" i Oslo sist lørdag. Foto: Bjørn Moe, Scenekunst.no


Mandag 6.september 2004
St.Olavs orden til Tone Thiis Schjetne
Trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne, som står bak statuetten "Pas de deux i manesjen" som Teatrets Venner har enerett på og bruker som pris, ble lørdag utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs Orden for sitt virke som billedhogger gjennom 50 år. Samtidig åpnet hun sin store retrospektive utstilling i Nils Aas Kunstverksted i Inderøy. Det var Norsk Billedhoggerforening som sto bak søknaden, og utmerkelsen ble foretatt av fylkesmann Kåre Gjønnes. Du kan lese mer om saken i Adresseavisen ved å klikke her.


Fredag 13.august 2004 - oppdatert 24.august
Vellykket stand på Nordre lørdag 21.august
Lørdag 21.august arrangerte Trøndelag Teater og Teatrets Venner tradisjonen tro felles stand i Nordre gate. Vi hadde fin plass ved branntomta, og delte ut løpesedler i bøtter og spann i løpet av noen hektiske formiddagstimer. Musiker Morten Huuse underholdt med trekkspillmusikk (stykker fra Piaf og An-Magritt), og Lørdagscafégeneral Ivar Gafseth sto i stram mundur. Senere på formiddagen kom hele ensemblet fra stykket "Terrorisme" på besøk. Og mens resten av ensemblet delte ut løpesedler og sjarmerte publikum, jaget noen "terrorister" stakkars Ragnhild Sølvberg oppover Nordre og la henne i bakken. Hun ville ikke gå i teater, men fikk ikke slippe løs før hun lovte å gå i teatret så mye som mulig kommende sesong. Et artig opptrinn som vakte stor munterhet. 
Flere bilder fra standen ser du ved å klikke her


Tirsdag 3.august 2004
Stipend til Tone Mostraum
Teatrets Venners stipend for 2004 er tildelt skuespiller Tone Mostraum (bildet). Tone kom til Trøndelag Teater sist høst, og har siden spilt flere roller. Hun startet i "24 mislykte nordmenn", gjorde deretter en sterk innsats i kritikerroste "Lilleskogen", før hun sist var å se plaskende rundt i bassenget på Studioscenen som Hilde Wangel i Ibsens "Byggmester Solness". Hun har også vært å se i dramaserien "Sorte penger, hvite løgner" på NRK i vinter. Stipendbeløpet, kr. 10.000, skal Tone bruke til studiereise til København. Her skal hun bl.a se nærmere på teatret "Hotel Pro Forma", som står for et alternativt teatersyn. Dette teatret beveger seg på tvers av genrer innenfor teater, opera, billedkunst og musikk. Hotel Pro Forma har skapt forestillinger til teatre, museer, rådhus og offentlige bygninger både i Europa, Mexico, Australia og USA. Du kan lese mer om Hotel Pro Forma ved å klikke her. Du kan lese intervju med Tone i Adresseavisen ved å klikke her.
Bildet: Skuespiller Tone Mostraum mottar Teatrets Venners stipend for 2004. Foto: Jon S.Bjørgum


Onsdag 2.juni 2004
En sesong går mot slutten...
Teatersesongen går ubønnhørlig mot slutten. Byggmester Solness plasker rundt i bassenget sitt på Studioscenen for siste gang 5.juni, og 11.juni tar også gjengen i "Purpur og gull" sommerferie. De kommer imidlertid tilbake på Hovedscenen fra 8.september. Også Teatrets Venner går nå i "sommer-dvale", og hjemmesiden vår blir nok ikke like ofte oppdatert som vanlig de neste par månedene. De som vil ha litt å lese på i sommervarmen, kan derimot i mellomtiden kose seg med Trøndelag Teaters årsberetning for 2003, som nå er offentliggjort. Av innholdet nevner vi: Regnskapet for 2003 inkludert styrets beretning, besøkstall og statistikk, personale samt full oversikt over repertoaret i 2003. Du finner den ved å klikke på bildet til høyre eller her. (du må ha programmet Adobe Acrobat Reader på PC'en din for å lese filen).


Fredag 21.mai 2004
Høstens repertoar på teatret
Høstens repertoar på teatret er klart. Dette blir teatersjef Catrines siste semester som teatersjef, fra 1.januar overtar Otto Homlung. Repertoaret til våren kommer vi tilbake til. Høstens repertoar kan du imidlertid lese mer om ved å klikke her. Du kan også lese intervju med teatersjef Catrine i siste utgave av medlemsbladet vårt "På Første Rad" ved å klikke her. Vi kommer tilbake med informasjon om vennetreff og medlemsforestillinger etter sommerferien.


Tirsdag 11.mai 2004
Mye moro under "Åpen dag"
Lørdag 24.april var det igjen duket for Åpen Dag på Trøndelag Teater. Tradisjonen tro var Teatrets Venner representert med stand i foajeen, for anledningen med både ny reklamefolder og plakat på plass. De fleste av styrets medlemmer deltok, og 15 nye medlemmer ble vervet i løpet av 3 hektiske formiddagstimer. I tillegg delte vi ut flere kilo med "snop" til de fremmøtte. Alle avdelinger i teatret var åpne, det var smakebiter fra forestillingene og de fleste skuespillerne vandret rundt blant publikum. Både Kurt og sjef Gunnar ("Kurt koker hodet"), Gro Harlem Brundtland ("24 mislykte nordmenn") og et par spillende og syngende bønder fra "Trekkspillkrigen" var å se. Og jammen hadde ikke bynesingen Sivert Kvaksvik tatt turen inn til teatret for å inspirere han også. Sivert var svært interessert i å smake på Teatrets Venners seigmenn (bildet), mens Gro var nøye med å holde seg til de røde - for sikkerhets skyld... Omlag 700 mennesker var innom teatret denne formiddagen. Bildet: Sivert Kvaksvik smaker seigmenn hos styremedlem Inger Bjørlykke (foran) og leder Terje Thomassen (bak). Foto: Jon S.Bjørgum


Tirsdag 13.april 2004 - sist oppdatert 4.mai
Vellykket årsmøte
Årsmøtet i Teatrets Venner gikk kjapt og greit for seg i Theatercafeen tirsdag 27.april, med 77 medlemmer til stede. Årsmelding og regnskap ble godkjent, og nytt styre fra 1.juli valgt: Leder Terje Thomassen (gjenvalg), nestleder Astrid N.Skauge (tidl.styremedlem), styremedlemmer Terje Tapper (tidl.nestleder), Tone Kolstø (ny) og Inger Bjørlykke (gjenvalg). Varamedlemmer Anders Husby (gjenvalg), Ann Karin Bye (ny), Ingvild Kalland (ny) og Julia T.Midtgård (gjenvalg). Etter årsmøtet fortalte en sprudlende opplagt teatersjef Catrine om repertoarplanene for høsten, til stor munterhet for forsamlingen. Deretter var det duket for medlemsforestilling med "Byggmester Solness" på Studioscenen. Årsmeldingen vår kan du lese i siste nr. av "På Første Rad" her. Regnskapet for 2003 finner du her.


Tirsdag 6.april 2004
Med terror og tango på programmet
Tidligere enn noen gang har informasjon om teatrets program for høstsesongen kommet ut i pressen. Tradisjonen tro har våre medlemmer vært blant de første til å få vite det av teatersjefen under årsmøtene våre, men i år er nyheten allerede ute. Du kan lese mer om det i Adresseavisen ved å klikke her.
Teatersjef Catrine kommer likevel på årsmøtet vårt 27.april, og vil der sikkert kunne fortelle mer om stykkene og planene så langt.


Onsdag 31.mars 2004 - oppdatert 1.juli 2004
Klart for trøndersk teaterutdanning
Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) starter med all sannsynlighet neste år teaterutdanning i Verdal, etter at styret ved HiNT nylig fattet positivt vedtak i saken. Etableringen av det toårige studiet er beregnet å koste nær ti millioner kroner, og blir et spleiselag mellom HiNT, Verdal kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune. Den nye teaterutdanningen ønsker å utdanne studenter som kan jobbe innenfor næringslivet så vel som på institusjonsteatrenes scener, og blir en alternativ til den statlige teaterhøgskolen. Du kan lese mer om saken ved å klikke her, her, her eller her.


Fredag 26.mars 2004 - oppdatert 30.mars
Klart for "Byggmester Solness"
I dag har Trøndelag Teater premiere på Ibsens "Byggmester Solness". Det er på mange måter et usedvanlig møte med Ibsens tårnbygger. Det har multikunstneren Jo Strømgren & Co sørget for. Strømgren har bearbeidet originalen og setter stykket iscene. Ikke uventet er resultatet fritt for 1890-åras plysj og potteplanter. Skueplassen er et svømmebasseng, signert scenograf Stephan Østensen. Her tar de seg en dukkert, alle involverte i byggmesterens liv. Innimellom svømmetakene utveksles ibsenske dypsindigheter. Du kan lese intervju med Jo Strømgren her.
I Jo Strømgrens regi er alt unødig prat skrellet bort. Dr. Herdals rolle er strøket. Det viktigste, som er igjen av de tre opprinnelige aktene, utgjør en forestilling på en og en halv time - uten pause. Byggmesteren selv spilles av Stein Grønli, egentlig skuespiller ved Riksteatret. Han ble tilkalt på kort varsel da den opprinnelige byggmesteren, Jan Ø.Wiig, fikk problemer med ryggen. Du kan lese intervju med Stein Grønli i Adresseavisen ved å klikke her. Mer om stykket kan du lese ved å klikke her. Vi minner ellers om medlemsforestilling tirsdag 27.april kl. 19. Billetter er i salg. Se siste nr. av "På Første Rad" for mer informasjon.


Onsdag 10.mars 2004
Homlung forlenger skuespillerkontrakter
Alle de ni skuespillerne som er engasjert i kortere eller lengre åremålskontrakter ved Trøndelag Teater har fått tilbud om forlengelse av kontrakten når Otto Homlung tiltrer som teatersjef ved årsskiftet. Du kan lese mer om saken i Adresseavisen ved å klikke her.


Onsdag 4.februar 2004 - oppdatert 6.februar
Kunstnerisk Pris til Gilles Berger
Scenografen Gilles Berger i Cirka Teater er tildelt Teatrets Venners Kunstneriske Pris for 2003. Berger får prisen for sitt arbeid med scenografien til forestillingen "Kurt koker hodet" av Erlend Loe på Trøndelag Teater våren 2003. Forestillingen, som hadde sin urpremiere på Trøndelag Teater, var et første samarbeidsprosjekt mellom Cirka Teater og Trøndelag Teater. Forestillingen gikk for fulle hus og høstet gode kritikker. Ingen kunne unngå å legge merke til Gilles Bergers fantasifulle scenografi, som ble et vellykket møte mellom friteatrets og institusjonsteatrets måte å arbeide på.
Prisen, som ble utdelt foran en fullsatt teatercafe under vennetreffet før "Purpur og gull" tirsdag kveld, består av statuetten "Pas de deux i manesjen" i bronse av trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne.
Adresseavisen har intervjuet Gilles i anledning tildelingen. Intervjuet kan du lese ved å klikke her.


Onsdag 21.januar 2004 - sist oppdatert 11.mai
"Purpur og gull" fortsetter til høsten
Teaterstykket "Purpur og gull" av Hans Magnus Ystgaard, basert på sanger av Åge Aleksandersen, hadde premiere på Gamle scene 29.januar. Over 35.000 billetter er allerede solgt. Det betyr solid publikumsrekord på Gamle scene i nyere tid! Stykket spilles frem til 11.juni, men pågangen etter billetter er så stor at teatret nå har bestemt seg for å spille videre etter sommeren. Stykket flyttes da til Hovedscenen, som har større kapasitet. Det er foreløpig lagt ut billetter for perioden 8.september - 1.oktober. Spilleplanen kan du lese ved å klikke her.
Adresseavisens anmeldelse av forestillingen kan du lese her. Det foreligger også en CD med musikken fra "Purpur og gull". Den fikk terningkast 5 i Adresseavisen. Du kan lese anmeldelsen ved å klikke her.
Du kan ellers lese mer samt se bilder fra forestillingen ved å klikke her.


Tirsdag 16.mars 2004
Krane avlyst på grunn av sykdom
Forestillingen "Kranes konditori" er avlyst tirsdag 16.03, onsdag 17.03 og torsdag 18.03 pga. sykdom. Publikum med billetter til en av de tre forestillingene kan ta kontakt med billettluka for bytte av dag eller refusjon. Forestillingen vil spilles som normalt fra fredag 19. mars.


Fredag 12.mars 2004 - oppdatert 30.mars
Gode kritikker for "Kranes konditori"
Forestillingen "Kranes konditori" med Hildegunn Eggen og Terje Strømdahl i hovedrollene, hadde premiere på Hovedscenen 9.mars. Anmeldelsene er gode, og du kan lese mer om dette ved å klikke her.
Adresseavisens anmeldelse kan du lese i sin helhet ved å klikke her. Du kan lese mer om arbeidet med oppsetningen her. Vi minner ellers om vennetreff og medlemsforestilling tirsdag 30.mars. Nærmere informasjon finner du i siste "På Første Rad", som er ute i disse dager. Hildegunn Eggen og Terje Strømdahl kommer, og det blir humoristiske innslag ved skuespiller Øyvind Brandtzæg.


Tirsdag 17.februar 2004
Otto Homlung blir ny teatersjef
Tidligere teatersjef ved Trøndelag Teater, Otto Homlung,
er i dag tilsatt som teatersjef etter Catrine Telle (bildet). Homlung var også sjef på teatret i perioden 1984-1989 (du kan lese mer om Homlung og hans tid som teatersjef på side 6 og 7 i "På Første Rad" fra februar 2002 ved å klikke her). De ansatte er informert, og kontrakt underskrevet. Planen er at Otto skal overlappe med Catrine Telle høsten 2004.
Da Homlung i 1989 sluttet ved Trøndelag Teater for å bli sjef ved Det Norske Teater i Oslo, skrev Adresseavisen at han oppnådde en kunstnerisk og økonomisk suksess de fleste av landets institusjonsteater har grunn til å misunne ham. Han har også i en årrekke vært instruktør Stiklestad-spelet. Homlung møter de ansatte ved teatret i ettermiddag.  En artig digresjon er det ellers at "An-Magrit", som var Ottos siste oppsetning på Trøndelag Teater, også skal settes opp igjen kommende høst. På den måten kan man kanskje si at ringen nå er sluttet.
Du kan lese mer om saken hos NRK ved å klikke her, eller i Adresseavisen ved å klikke her.


Onsdag 4.februar 2004 - oppdatert 11.februar
Vellykket vennetreff
Vennetreffet før "Purpur og gull" tirsdag kveld ble en hyggelig opplevelse. Det var godt over 100 medlemmer som trengte seg sammen i en fullsatt theatercafe, og damene i bevertningen stekte wienerbrød helt til lageret var tomt. Vi delte ut Kunstnerisk Pris, teatersjef Catrine fortalte om forestillingen vi skulle se - og som rosinen i pølsa kom Bjarne Brøndbo på besøk og fortalte om sitt møte med teatret. Han tok også en sang til ære for de fremmøtte. Deretter ble det forestilling for en fullsatt Gamle Scene.
Neste vennetreff blir tirsdag 30.mars i forbindelse med "Kranes konditori". Mer informasjon i neste "På Første Rad", som utkommer i månedsskiftet februar/mars.


Onsdag 21.januar 2004
"Lilleskogen" vekker interesse
Jesper Halles alvorlige forestilling "Lilleskogen" hadde urpremiere på Studioscenen i går. Stykket har vakt stor interesse, og er behørig omtalt i pressen den siste tiden, både på TV og med flere store oppslag i Adresseavisen. I dag foreligger den første kritikken. Der heter det bl.a at "...rollene lever sterkt i gode tolkninger av et ensemble som helt tydelig lar seg inspirere både av replikknyansene og mulighetene for å finne originale fysiske uttrykk. Teatret mønstrer en ung og sterk besetning uten et registrerbart svakhetstegn, og hvor Tone Mostraum gjorde aller sterkest inntrykk i rollene som Julie og Martine". Du kan lese Martin Nordviks anmeldelse i Adresseavisen ved å klikke her.
Det blir medlemsforestilling torsdag 19.februar. For mer info om billetter etc., se siste nr. av "På Første Rad".


Mandag 19.januar 2004
Vennestipend til Irene og Egil
Teatrets Venner deler hvert år ut et stipend på kr. 10.000. Stipendet er i seg selv en anerkjennelse, men er ment å skulle stimulere til videre faglig utvikling. For 2003 vedtok styret å dele stipendet på to personer. Snekker Egil Buseth og Irene Jakobsen på systua mottok stipendet under vennetreffet i Theatercafeen 6.november i fjor. Vi gratulerer nok en gang! Foto: Geir Schønberg


Torsdag 4.desember 2003
Kulturpris til Ystgaard
Forfatteren Hans Magnus Ystgaard ble i går tildelt Nord-Trøndelag fylkes kulturpris for 2003. Ystgaard er for de teaterinteresserte kanskje mest kjent for sitt arbeid med forestillingen "Lola" om Rinnan-banden, som gikk på Gamle Scene i vår. Prisen består av en skulptur signert Nils Aas, diplom samt et prisbeløp på 20.000 kroner. Prisen deles ut hvert år, og gikk i fjor til skuespiller Hildegunn Eggen.
- Ystgaard har i hele sutt voksne liv vært bredt kulturelt engasjert, spesielt innenfor områdene litteratur, teater, språk og historie. Styrken hans er at han ikke har brukt disse områdene adskilt, men bygget dem sammen, sa fylkesrådsleder Alf Daniel Moen under overrekkelsen. Teatrets Venner slutter seg til i gratulantenes rekker!


Onsdag 5.november 2003 - oppdatert 7.november
Knallstart for Daniel på Hovedscenen!
En hel liten julestemt by møter oss på Hovedscenen etter at teppet i går kveld gikk opp for urpremieren på Trøndelag Teaters store satsning ”Daniels jul”. Dette er en familieforestilling, hvor godt over 20 barneskuespillere er involvert. Det blir mye sang og musikk. Oppsetningen fremstår i følge teatrets forhåndsomtale som "et levende, vakkert julekort med adresse til alle, store som små. Nostalgi og en passe stor dose sentimentalitet er ingrediensene som gjenskaper en god, gammeldags julestemning". Og forhåndssalget tyder på at dette er en oppskrift som fenger store og små i Trøndelag. Regien er ved ikke ukjente Bentein Baardson (tidligere skuespiller ved Trøndelag Teater og teatersjef ved Den Nationale Scene), og mer om forestillingen og arbeidet bak forestillingen kan du lese ved å klikke her. Bentein slår blant annet fast at Trøndelag Teater er landets flotteste teaterbygning. Det er det jo lett å være enig med han i...! Teatrets forhåndsomtale kan du lese her. Intervju med den 15 år gamle hovedrolleinnehaveren Erik Antonio Kjærvik kan du lese ved å klikke her.
Hele 15.000 billetter er hittil solgt/forhåndsreservert. Adresseavisens anmeldelse av forestillingen kan du lese ved å klikke her.


Mandag 27.oktober 2003
God kritikk for "Vi betaler ikke"
Dario Fos elleville farse "Vi betaler ikke" hadde premiere på Gamle Scene i helga, denne gang i Frode Rasmussens regi. Adresseavisens anmelder gir i dagens avis forestillingen god kritikk, og skriver bl.a "Nyanser er ikke poenget i Fos farser; det er grovspell for alle penga, og det betaler seg". Gode attester gis også til skuespillerne, og i særdeleshet Are J.Rødsand: "Skuespillerne slår seg virkelig løs, og særlig Are J. Rødsand får uttelling - med suveren timing i alle sine fire (!) roller". Du kan lese hele anmeldelsen i Adresseavisen ved å klikke her. Vi minner ellers om medlemsforestilling og vennetreff torsdag 6.november. Skuespillerne Jan Ø.Wiig og Sylvia Salvesen deltar på vennetreffet.


Torsdag 25.september 2003 - oppdatert 1.november 2003
Laila Goody plukker hederspriser
Jon Fosse fikk æresprisen, men Laila Goody høstet like stor jubel da hun i helgen mottok bransjeprisen Hedda for "fremragende sceneprestasjon" for sin rolle som Catrine i stykket "Bevis" på Trøndelag Teater sist vinter. - En kjempestor ære som forplikter, fortalte hun salen. Og la til at hun nesten følte seg fortumlet, skjelven og fryktelig glad.Dette særlig fordi hun fikk prisen for en svært krevende rolle, som Catrine i "Bevis". Og også fordi det var i skarp konkurranse med Anne Marit Jacobsens Lady Bracknell i Oscar Wildes "Hvem er Ernest?" og Dennis Storhøis George i "Hvem er redd for Virginia Woolf?".
1.november ble det også kjent at Laila Goody er tildelt Adresseavisens helgemagasins (UkeAdressa) Hedersrose. Teatrets Venner slutter oss til i gratulantenes rekker!


Mandag 22.september 2003 - oppdatert 27.oktober 2003
Nok en ærespris til Jon Fosse
Norsk Kulturråd har valgt Jon Fosse som mottaker av æresprisen for 2003. Prisen deles ut 28. oktober. Forfatteren og dramatikeren Jon Fosse har hatt enorm suksess med sine dramatiske stykker i utlandet det siste året. Stykkene hans er satt opp på mer enn 115 scener ("Draum om hausten" ble spilt på Trøndelag Teater våren 2001) og oversatt til over 20 språk. Juryen fremhever at Fosse med sine stykker har fornyet teatret, og "går sin egen vei, lager sitt eget teaterspråk for å reflektere sin samtid". Fosses forfatterskap inkluderer også romaner, noveller, dikt, barnebøker, fabler og essays.
Norsk kulturråds ærespris deles hvert år ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kulturliv. Personligheter som tidligere har blitt æret med pris, er blant andre Alf Nordheim, Anne-Cath Vestly, Alf Prøysen, Arve Tellefsen, og Liv Ullmann. Prisen er på 250 000 kroner og Fosse vil også motta en bronseløve av Elena Engelsen. Utdelingen av prisen finner sted i Oslo Konserthus tirsdag 28. oktober.
Sist helg fikk Jon Fosse også enda en pris, denne gang fra teaterbransjen. Han fikk nemlig en Æres-Hedda, og er med det i selskap med bl.a Wenche Foss.


Tirsdag 16.september 2003
Espen Løvås slutter
Skuespiller Espen Løvås slutter ved Trøndelag Teater når forestillingen "24 mislykte nordmenn" er spilt for siste gang 11.oktober. Han drar til Det Norske Teatret i Oslo, hvor han har fått engasjement. Stjørdalsgutten Espen kom til Trøndelag Teater rett fra teaterhøgskolen høsten 1999 (du kan lese intervju med Espen i "På Første Rad" fra 2001 ved å klikke her). Vi har siden sett ham i en rekke roller. I år 2000 fikk han Teatrets Venners stipend, og i fjor også Teatrets Venners Kunstneriske Pris for sin tolkning av rollen som "gutongen" i forestillingen "Banrøv". Espen er med det den første som har fått begge disse utmerkelsene, sine 30 unge år til tross. Teatrets Venner ønsker Espen lykke til videre!


Tirsdag 25.februar 2003 - oppdatert 22.september 2003
Husk kontingenten!
Kontingenten for 2003 forfalt til betaling i april. Vi har nå sendt ut purring til de som ikke har betalt, med siste forfall 6.oktober. Etter det slettes ubetalte medlemskap. Sørg for å ha medlemskapet ditt i orden. Da kan du fortsatt kjøpe teaterkort til rabattert pris, samt få grupperabatt når du går på våre medlemsforestillinger. Og få "På Første Rad" og annen informasjon jevnlig tilsendt. Mer informasjon om dine medlemsfordeler finner du her og i "På Første Rad".


Mandag 22.september 2003
Vennetreff og medlemsforestillinger
Medlemsbladet vårt "På Første Rad" er dessverre kraftig forsinket, og i dag har vi derfor sendt ut brev til alle våre medlemmer med invitasjon til 2 ulike arrangement. Det blir medlemsforestilling med "24 mislykte nordmenn" 2. og 3.oktober, og vennetreff og medlemsforestilling med Dario Fo's elleville farse "Vi betale itj!" 6.november. Flere detaljer og informasjon finner du i postkassen om en dag eller to!


Tirsdag 9.september 2003 - oppdatert 11.september 2003
Stående applaus for dristig teatersatsing
8.september var det urpremiere på forestillingen "24 mislykte nordmenn" på Trøndelag Teater, en oppsetning som
bryter fullstendig med vanlige teater-konvensjoner. Publikum blir gjennom "forestillingen" loset gjennom hele teaterhuset av guider til først den ene forestillingen og så den andre. 8 grupper av publikum krysser hele tiden hverandres spor gjennom salene, opp på scenene, bak kulissene og blant skuespillerne.
Den noe spesielle forestillingen på Trøndelag Teater har i begeistret kritikerne. VG`s anmelder skriver: «...som den observante leser vil ha sett, har vårt teaterbesøk i stiftstaden utløst fem skinnende øyne på terningen. Det er fordi terningkast tjueni ikke er oppfunnet.»
Adresseavisens strålende anmeldelse kan du i sin helhet leser her. Vil du føle litt på premierestemningen kan du klikke her. Litt om hva du kan bli utsatt for i pausen finner du her. Og hva f.eks Jakob Margido Esp syntes etter premieren kan du lese her. Men først og fremst anbefaler vi deg å ta turen til Trøndelag Teater! Billettsalget går så det suser, og allerede nå er det klart at forestillingen når sitt budsjett. Dette er en teateropplevelse du ikke vil gå glipp av! Forestillingen spilles kun frem til 11.oktober.Spilleplan finner du her.


Lørdag 12.april 2003 - oppdatert 13.mai.2003
Forestilling med Åge og Bjarne neste år
Åge Aleksandersen og Bjarne Brøndbo i DDE går i kompaniskap, og blir neste vinter å finne på Trøndelag Teater med en egen forestilling. Og nei - dette er ikke en forsinket aprilspøk! Det blir selvsagt mye musikk, men ikke bare; Hans-Magnus Ystgaard, som vi husker fra vennetreffet med "Lola" i fjor, har sammen med de to Namsos-gutta skrevet et synopsis som binder forestillingen sammen. Foreløpig har forestillingen arbeidstittelen «Purpur og gull - 16 sanger søker en historie».
Premieren på stykket er 29. januar 2004, og billettene er allerede i salg! Du finner spilleplanen her.  Du kan ellers lese mer om saken i Adresseavisen ved å klikke her.


Fredag 11.april 2003 - oppdatert 13.mai 2003
Vellykket åpen dag på teatret
Første lørdag etter påske, dvs.
26. april, åpnet Trøndelag Teater igjen sine dører for nysgjerrige trøndere. Store og små fikk sjansen til å ta en titt bak kulissene, treffe skuespillere, teknikere og andre ansatte, og få smaksprøver fra forestillinger. Og selvsagt slå av en teaterprat med Teatrets Venner, som hadde stand i foajeen. Arrangementet var vellykket, og mange nye medlemmer ble vervet i løpet av noen formiddagstimer.


Torsdag 10.april 2003
Årsmøte og medlemsforestilling 24.april
Som kunngjort i siste nr. av "På Første Rad" er det årsmøte og medlemsforestilling med "Pianisten" tirsdag 24.april. Årsmøtet starter i Theatercafeen kl. 19. I tillegg til sedvanlige årsmøtesaker, vil teatersjef Catrine gi de tilstedeværende en liten forsmak på høstens repertoar. Vi spanderer tradisjonen tro kaffe og noe å bite i. Årsmeldingen kan du leser her.
Etter årsmøtet er det duket for medlemsforestilling med Jo Strømgrens "Pianisten", som bl.a byr på et hyggelig gjensyn med Kåre Conradi og Kjersti Elvik. Jo Strømgren selv deltar også i en birolle. Hentefristen er gått ut, men du kan kontakte billettluka på tlf.: 73 80 50 00 for å høre om det fortsatt er ledige plasser. Du kan selvsagt komme på årsmøtet selv om du ikke skal se forestillingen. Du kan lese mer om "Pianisten" her.
Billettluka har følgende åpningstider i påskeuka: Fredag 11. april: 09.00 - 20.30, Lørdag 12. april 11.00 - 15.00, Mandag 14. og tirsdag 15. april: 09.00 - 15.00, Onsdag 16. - mandag 21. april: stengt.


Tirsdag 25.februar 2003
Siste sjanse...
Flere forestillinger på Trøndelag Teater nærmer seg slutten. Jakob Margido Esps Espresso har sin siste forestilling torsdag 6. mars. Kritikerroste Bevis spilles siste gang 10. mars, og festløvene Hansi og Mick arrangerer Party i Teaterkjelleren for siste gang 8. mars. Det er ennå ledige billetter på alle tre forestillingene, men du bør ikke drøye med å bestille billetter lenger...


Onsdag 12.februar 2003
Forlater Trøndelag Teater for denne gang
Laila Goody gjester Trøndelag Teater denne sesongen, og gjør i disse dager stor suksess på Hovedscenen i rollen som Catherine i "Bevis". 8.mars spilles stykket for siste gang, og planen var at Laila etter det skulle gestalte rollen som truckfører Kurts kone i "Kurt koker hodet", med premiere 1.april. Denne rollen skulle hun alternere i sammen med Kikki Stormo.Til Adresseavisen i dag sier Laila Goody at siden rollen som Catherine i "Bevis" er så krevende, blir det for mye å ha prøver på "Kurt" hele dagen i tillegg. Kikki skal derfor spille Fru Truckfører alene.Laila setter kursen mot Oslo Nye etter at "Bevis" er ferdig. Hun gir imidlertid mye skryt til Trøndelag Teater som arbeidsplass. Også samboer Anderz Eide (aktuell i "Party") forlater Trøndelag Teater for denne gang. Du kan lese mer ved å følge denne linken.


Fredag 6.desember 2002
Kunstnerisk pris til Espen Løvås
Skuespiller Espen Løvås ble fredag kveld tildelt Teatrets Venners Kunstneriske Pris for sin innsats i rollen som "gutongen" i forestillingen "Banrøv" ved Trøndelag Teater tidligere i år. Det er medlemmene som har nominert kandidater til prisen. Prisen, som består av statuetten "Pas de deux i manesjen" i bronse av trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne, ble delt ut av leder Terje Thomassen etter medlemsforestillingen med "Espresso" i Theatercafeen fredag kveld. Salen var fullsatt, og kvelden ble avsluttet med lystige innslag fra Ola Botns gammeldansorkester - direkte fra forestilling på Gamle Scene. Også Ola Botn & co gjorde stas på prisvinner Løvås.
Forestillingen "Banrøv" var trønderjenta Anita Haarbergs debut-stykke, og høstet gode kritikker da det gikk på Trøndelag Teater sist vinter. Spesielt fikk hovedrolleinnehaver Espen Løvås mye skryt både av presse og publikum for sin tolkning av rollen som "gutongen". Og nå har han altså også fått vår kunstneriske pris for sin innsats i forestillingen. For to år siden mottok Løvås også Te
atrets Venners stipend. Han er med dette den første som har mottatt begge disse utmerkelsene!
Bildet: leder Terje Thomassen overrekker prisen til Espen Løvås. Foto: Jon S. Bjørgum


Fredag 29.november 2002
Espen Skjønberg på nyttårsvisitt
En av norsk teaters største veteraner besøker Trøndelag Teaters Hovedscene 3. til 7. januar. Skuespiller Espen Skjønberg - kjent fra Nationaltheatret, film og ikke minst fra sin periode vedTrøndelag Teater - gjester Trondheim med monologen "Grand old man". Stykket er skrevet spesielt for Skjønberg av Lars Saabye Christiansen. All teksten som blir fremført på scenen er senere blitt endel av Saabye Christensen prisbelønte roman "Halvbroren".
"Grand old man" spilles kun fire ganger på Hovedscenen, og billettene er i salg nå!


Fredag 8.november 2002
Ingrid fortsetter som "Piaf" + ekstraforestillinger
På grunn av Grethe Nordbergs sykdom, har Ingrid Bergstrøm vikariert i rollen som "Piaf" de siste to ukene. Det er nå bestemt at Ingrid skal spille Piaf ut spilleperioden. Vi får i den forbindelse et hyggelig gjensyn med Ellen Birgitte Johannessen, som overtar Ingrids opprinnelige rolle i "Trekkspillkrigen" frem til jul. På grunn av stor rift om billetter til "Piaf", har teatret nå satt opp 3 ekstra-forestillinger 21., 22. og 23.november.


Fredag 8.november 2002
Medlemsfest med  "Espresso" utsolgt!
Jakob Margido Esp hadde 25.oktober premiere på sin enmannsforestilling "Espresso" i Theatercaféen. Som meldt pr.brev til medlemmene er hele forestillingen fredag 6.desember reservert Teatrets Venners medlemmer. Da inviterer vi til forestilling, fest og utdeling av Kunstnerisk Pris! Alle billettene er nå solgt. Se frem til en hyggelig teaterkveld!


Tirsdag 29.oktober 2002
Ny premieredato for "Trekkspillkrigen"
På grunn av Grethe Nordbergs sykdom, som medfører at Ingrid Bergstrøm vikarierer i rollen som "Piaf", blir premieren på Hans Rotmos oppfølger til "Bønder i solnedgang", "Trekkspillkrigen", utsatt fra 23. til 30.november. Ingrid har også rolle i dette stykket, og kan naturlig nok ikke spille på to scener samtidig. Alle som har bestilt billetter til forestillingen i tidsrommet 23.-30.november vil bli kontaktet pr. telefon av teatret for ombooking til annen dag.


Onsdag 9.oktober 2002
Teatrets Venners stipend til Kine Bendixen
Det var en svært glad stipendmottaker Kine Bendixen som mottok teatervennenes honnør under vennetreffet tirsdag kveld, med omlag 70 medlemmer til stede. Kine Bendixen har vært tilsatt som skuespiller ved teatret siden 1975, og har siden hatt roller i ikke mindre enn 58 forestillinger. Hennes første rolle var i "Kjøpmannen fra Venedig", og senest kunne hun sees i forestillingen "Banrøv" sist vinter. I tillegg til arbeidet som skuespiller, har Kine de siste to årene hatt et særlig ansvar for arrangementet "LørdagsCafe" i Theatercafeen. Leder Terje Thomassen i Teatrets Venner overrakte stipendet, en sjekk på kr. 10.000. Stipendet er en honnør for Kine Bendixens arbeid ved teatret, og skal være til videre inspirasjon og utvikling. Foto: J.S Bjørgum


Mandag 30.september 2002 - oppdatert 6.desember
"Piaf" passerte 26.000 solgte!
Superlativene har sittet løst hos teateranmelderne etter premieren på "Piaf". "En høyst severdig, underholdende og opplevelsesrik kveld", skrev f.eks VG, mens NRK P2s anmelder sa at "Vi får en troverdig forestilling med tempo, trøkk og humor i massevis". Og slik kan vi fortsette. Også publikum strømmer til, og da forestillingen ble tatt av plakater var det solgt mer enn 26.000 billetter. Ingrid Bergstrøm (som vi bl.a husker fra "Esther") overtok rollen som Piaf etter Grethe Nordberg som ble sykemeldt, og gjorde det med glans! Teatersjef Catrine Telle har da også uttalt at Trøndelag Teater er utrolig heldige som faktisk har to damer som er gode nok til å gjøre en så krevende rolle. Bildet: Ingrid Bergstrøm som Edith Piaf


Torsdag 1.august 2002
Nok en pris til Hildegunn Eggen
Skuespiller Hildegunn Eggen ved Trøndelag Teater mottok nylig "Stiklestadprisen" for sin store innsats for "Spelet om Heilag Olav" gjennom mange år. Prisen er på 10.000 kroner i tillegg til et diplom samt et bilde av Håkon Gullvåg - Dette betyr veldig, veldig mye for meg. Jeg er glad hvis jeg har klart å gi noe tilbake til Spelet, som har gitt så utrolig mye til meg, sa Eggen til Adresseavisen etter tildelingen.
Tildelingen kommer knapt et halvt år etter at hun også mottok Nord-Trøndelag Fylkeskommunes kulturpris. Tidligere har hun også mottatt Teatrets Venners Kunstneriske Pris ( i 1986 for rollen som Agnes i "Brand") og bransjeprisen "Hedda" for sin rolle i "Skjønnhetsdronninga" på Trøndelag Teater for noen år siden.


Tirsdag 25.juni 2002
Sommer-nytt...
Teater-sommeren er i gang, og Trøndelag Teater har stengt sine dører og sendt de ansatte på en velfortjent sommerferie. Også vi Teatrets Venner tar oss derfor en liten pust i bakken. Men allerede i august er vi tilbake med et rykende ferskt dobbeltnr. 2/3 av "På Første Rad" med alt du trenger å vite om den kommende teatersesongen. Første premiere er forøvrig 7.september med "Piaf". Tidligere vinner av Teatrets Venners Kunstneriske pris, Grethe Nordberg, har hovedrollen som Edith Piaf.
Vi ønsker inntil videre alle teatervenner en riktig god sommer! Vi kan treffes på e-post hele sommeren.


Mandag 29.april 2002
Slutt for "Kattejomfruen"
På grunn av sykdom hos en av skuespillerne, blir barneforestillingen "Kattejomfruen" tatt av plakaten fra og med i dag.  Siste ordinære spilledag for det kritikerroste stykket var kommende lørdag 4.mai. Stykket har gått siden midten av februar. Alle som har bestilt billetter vil bli kontaktet direkte av teatret.


Mandag 29.april 2002 - oppdatert 7.mai 2002
Trivelig "Åpen Dag" på teatret
Sist
lørdag ble det arrangert "Åpen Dag"" på Trøndelag Teater. Både malersal, kostyme- og sminkeavdeling var åpne, og det var mulighet for  en gratis smakebit fra "En medtsåmmårnattsdrøm" på Hovedscenen kl. 12 og 13. Teatrets Venner hadde stand i foajeen. Vi vervet flere nye medlemmer og delte ut masse informasjonsmateriell om foreningen. Takk til medlemmene som frivillig stilte opp i løpet av formiddagen! Bildet viser de som tok "sisteøkta" (fra venstre): Tove Lofthus, Julia T. Midtgård og Terje Thomassen. Foto: Jon S.Bjørgum


Lørdag 13.april 2002
Vellykket årsmøte
Fredag kveld gikk Teatrets Venners årsmøte av stabelen i Theatercafeen. Teatersjef Catrine fortalte de tilstedeværende om det planlagte repertoaret for høsten. Årsmelding og regnskap ble godkjent, og det ble gjennomført valg av nytt styre. Leder Jon Steinar Bjørgum hadde bedt om avløsning for kommende sesong p.ga studier, og går tilbake til å være "vanlig" styremedlem. Det nye styret fra 1.juli blir: Leder Terje Thomassen, nestleder Terje Tapper, styremedlemmer: Jon Steinar Bjørgum, May Helene Evensen og Inger Bjørlykke. Varamedlemmer: Anders Husby, Julia T. Midtgård, Astrid N. Skauge og Anja Ulseth. Du kan hilse på det sittende styret her. Årsmeldingen vår kan du lese her.
Etter årsmøtet var det medlemsforestilling med "En medtsåmmårnattsdrøm" (bildet)


Torsdag 4.april 2002
Foreslår store endringer for teatrene
Det såkalte Scenekunstutvalget, som har hatt en bred gjennomgang av hele scenekunstvirksomheten i Norge, leverte nylig sin innstilling til Kulturdepartementet. Utvalget foreslår gjennomgripende endringer i de norske teatrenes organisering, noe som også vil få konsekvenser for Trøndelag Teater dersom forslagene vedtas. Teatersjef Catrine Telle har sittet i utvalget, og står sammen med utvalgets flertall bak forslagene til endringer. Du kan lese hele utredningen her. Høringsuttalelsene, blant annet fra Trøndelag Teater, Trondheim kommune og Landsforbundet Teatrets Venner, finner du her.


Mandag 11.mars 2002
Pris og prinsesse for teatersjefen
Teatersjef Catrine Teller er tildelt Norske Dramatikeres Forbunds pris "Fyrtårnet". Fyrtårnet er en vandrepokal som skal gå til en person eller organisasjon som har gjort en særskilt innsats for ny, norsk dramatikk.
Vi gratulerer! Catrine hviler ikke på sine lauvbær, og arbeider i disse dager for fullt med regien på Shakespeares "En medtsåmmårnattsdrøm" - for anledningen på Sparbu-mål. Premiere er 9.april, medlemsforestilling for Teatrets Venner fredag 12.april. I tillegg skal  hun sammen med Bentein Baardson ha ansvaret for de kunstneriske innslagene under regjeringens mottagelse for prinsesse Märtha Louise og Ari Behn dagen før bryllupet... 


Torsdag 7.mars 2002- oppdatert 19.mars
Vennetreff med premiedryss
Tirsdag kveld var det vennetreff i Theatercafeen i forbindelse med forestillingen "Lola". Skuespiller Trond-Ove Skrødal og manusforfatter Hans Magnus Ystgaard deltok, og fortalte om arbeidet med oppsetningen. Teatersjef Catrine Telle foretok den høytidelige trekningen av premier i forbindelse med vår store vervekonkurranse i fjor. Vi fikk 125 nye medlemmer i 2001, noe vi er godt fornøyde med! Takk til alle som har hjulpet oss med å verve!!! 
Bildet fra venstre: Sunniva M. Ysland, leder Jon S.Bjørgum, Margit Ryum og Jostein Enlid

1.premie - Reisegavekort kr. 10.000 Jostein Enlid
2.premie - Reisegavekort kr. 5.000 Margit Ryum
3.premie - Reisegavekort kr. 2.500 Jostein Enlid
4.premie - Teaterkort/Gavekort Sunniva M. Ysland
5.premie - Teaterkort/Gavekort May Helene Evensen

Fredag 22.februar 2002
Mat for sultne teater-mager
Som du sikkert har fått med deg, har Teatrets Venner flyttet inn i eget kontor på Trøndelag Teater fra årsskiftet. Det ønsket vi å markere ovenfor alle som arbeider på teatret, og fredag formiddag spanderte vi derfor en stor pasta-buffet i teatrets kantine. Tiltaket ble - mildt sagt - møtt med glede og store ovasjoner blant de ansatte!


Tirsdag 19.februar 2002
"Peer Gynt" beste forestilling
Gratisavisen "Natt & Dag" kåret lørdag "Årets beste litt av hvert 2001" under en tilstelning på Royal Garden i Trondheim. Skuespillerne Kikki Stormo og Ellen Birgitte Johannessen fra Trøndelag Teater var blant prisutdelerne. "Peer Gynt", som gikk på Trøndelag Teater sist vinter, vant prisen for "beste forestilling". Prisen ble tatt i mot av skuespiller Anders Baasmo Christiansen på vegne av teatret. Bildet til høyre viser plaketten teatret mottok, og som nå henger i resepsjonen i Prinsens gate.


Søndag 16.desember 2001 - oppdatert 4.februar 2002
Kunstnerisk Pris til Anders Baasmo Christiansen
Skuespiller Anders Baasmo Christiansen (25) ble lørdag
15.desember tildelt Teatrets Venners Kunstneriske Pris for sin innsats i rollen som Mozart i forestillingen "Amadeus" ved Trøndelag Teater tidligere i år. 17.januar fikk han også prisen for "Årets scenegjennombrudd" av Adresseavisens UT-magasin.
Forestillingen "Amadeus" omhandlet Wolfgang Amadeus Mozarts liv og død, og ble tidligere i 2001 tildelt teater-bransjeprisen "Hedda" for beste teaterforestilling. På hovedscenen lørdag 15.desember var det derimot skuespiller Anders Baasmo Christiansen som fikk all heder og ære fra Teatrets Venner. Prisen består av statuetten "Pas de deux i manesjen" i bronse av trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne. Det er medlemmene i Teatrets Venner som har nominert kandidater til prisen, som har blitt utdelt hvert år siden 1980.

Anders Baasmo Christiansen fra Hamar kom til Trøndelag Teater rett fra Statens Teaterhøgskole høsten 2000. Hans første rolle var som studenten Trofimov i Anton Tshjekovs "Kirsebærhaven". Deretter trakterte han ikke mindre enn 7 ulike roller i teatrets oppsetning av "Peer Gynt", før han med stor overbevisning tolket rollen som Mozart i Peter Schaffers "Amadeus". I høst har han spilt rollen som "Sveitserosten" i Bertolt Brechts "Mutter Courage", og i disse dager er han å se i hovedrollen i den danske musikalen "Esther" ved Trøndelag Teater. Til sommeren forlater den ettertraktede skuespilleren Trondheim for denne gang, til fordel for et engasjement ved Det Norske Teatret i Oslo.


Onsdag 21.november 2001
Trøndelag Teater best på egeninntjening
Trøndelag Teater er sammen med Agder Teater de suverent beste teaterinstitusjonene når det gjelder å skaffe egeninntekter. For hver krone staten spyttet inn, skaffet disse teatrene selv 72 øre til dekning av driftskostnadene i fjor. Gjennomsnittet for de norske teatrene er 35 øre. Du kan lese mer om saken ved å klikke her.


Mandag 11.mars 2002 - oppdatert 4.april 2002
Ny årsmøtedato!
I siste utgave av "På Første Rad" ble det kunngjort årsmøte i Teatrets Venner 30.april. Årsmøtet er nå flyttet til fredag 12.april kl. 18.30 i Theatercafeen, i forkant av medlemsforestillingen med "En medtsåmmårnattsdrøm" samme kveld kl. 19.30. Møtet ble annonsert i Adresseavisen rett før påske, og innkalling sendes også ut i disse dager. Årsmeldingen kan du for øvrig lese her


Lørdag 16.februar 2002
Flott kritikk for "Kattejomfruen"
I går kveld var det premiere på Cecilie Løveids barnestykke "Kattejomfruen" på Studioscenen. Dette er faktisk den første barneforestillingen som spilles på en av biscenene i det nye teaterbygget, og stykket har innhold og humor både for store og små. Adresseavisens anmelder skriver i dag blant annet at "...humoren i teksten forsterkes, slik at store og små av og til ler på litt forskjellige steder. Når det les så mye som her, blir det en kvalitet". Avisen konkluderer med at "Kattejomfruen har blitt en sprudlende, velspilt forestilling, full av gode og originale bilder". Hele anmeldelsen kan du lese her.


Onsdag 6.februar 2002
Husk hentefristen...
Vi minner igjen om at det er reservert billetter til "ENIGMAvariasjoner" med Toralv Maurstad og Geir Kvarme på Hovedscenen tirsdag 26.februar kl. 19.30. Siste hentefrist for billetter er 12.februar


Mandag 4.februar 2002
Trøndelag Teater på "årets beste"-liste
Verdens Gangs teateranmeldere har rangert sine beste teateropplevelser i 2001. Teateranmelder Yngve Kvistads liste inneholder blant annet:
1. plass: Trøndelag Teater - "Amadeus"
4. plass: Trøndelag Teater - "Mutter Courage"


Søndag 21.oktober 2001
Full klaff for "Amadeus"
Skuepiller Terje Strømdahl ble lørdag tildelt bransjeprisen "Hedda" for beste sceneprestasjon. Strømdahl fikk prisen for sin tolkning av rollen som Salieri i "Amadeus" av Peter Schaffer på Trøndelag Teater tidligere i år. Amadeus på Trøndelag Teater ble også kåret til beste forestilling. Vi gratulerer!
Også enda en trønder fikk velfortjent heder og ære, i det prisen i åpen klasse gikk til Marit Moum Aune for idé og konsept til forestillingen ”Genanse og verdighet”. Stykket, basert på Dag Solstads roman, har gått for fulle hus ved Nathionalteatret, og gjestet også Trøndelag Teater i vår.
 


Lørdag 29.september 2001
Vellykket vennetreff
Så er sesongens første vennetreff avviklet. Regissør Tyra Tønnessen og teatersjef Catrine fortalte en lydhør forsamling om arbeidet bak "Mutter Courage", og medlemmene fikk også vite hva som skal settes opp på Trøndelag Teater til våren. Tyra Tønnessen avlegger med "Mutter Courage" sin avsluttende eksamen ved regi-linjen på Teaterhøgskolen, og fikk som "eksamensgave" fra Teatrets Venner overrakt en miniatyr-utgave av den spesielle hjul-konstruksjonen som utgjør scenografien i stykket - noe hun så ut til å sette stor pris på.

 


Torsdag 20.september 2001
Siste sjanse for billett til medlemsforestilling...
I dag 20.september er det siste bestillings- og hentefrist for billetter til medlemsforestillingen med Bertolt Brechts "Mutter Courage" neste fredag (28.september). Nå legges resterende billetter fra vår kvote ut for vanlig salg, slik at du må være rask for å sikre deg billett! Ta kontakt med billettluka snarest! Vi minner også om vennetreffet før forestillingen med teatersjef Catrine Telle og regissør Tyra Tønnessen. Se siste utgave av "På Første Rad" for nærmere informasjon. Du kan ellers lese mer om "Mutter Courage" her.


Torsdag 23.august 2001
Vellykket "kick-off" for teatersesongen
Sist lørdag arrangerte Teatrets Venner og Trøndelag Teater tradisjonen tro felles stand i Nordre gate i Trondheim, som et "kick-off" for den kommende teatersesongen. Vi delte ut omlag 1500 løpesedler i løpet av et par hektiske formiddagstimer, hvorav omlag 700 med reklame for foreningen! 16 nye medlemmer fikk vi også i løpet av helga, noe vi er godt fornøyd med. 


Tirsdag 7.august 2001
Haldor ett år etter
Teatrets Venner har møtt Haldor Lægreid til en sommerprat. Her forteller han om sine roller ved Trøndelag Teater, tiden i Trondheim og om sine planer for fremtiden etter Melodi Grand Prix. Les hele artikkelen her.


Mandag 2.juli 2001
Sommerlektyre...
Er du ikke medlem, men kanskje litt nyskjerrig på hva vi driver med, kan du lese siste utgave av medlemsbladet vår, "På Første Rad" her . (Du trenger programmet Acrobat Reader installert på maskinen din, last det evt. gratis ned her). Deretter ser vi selvsagt gjerne at du melder deg inn... Nærmere informasjon om medlemskap i Teatrets Venner finner du da her.


Mandag 21.mai 2001
Teatertilbud i sommerferien
I midten av juni stenger Trøndelag Teater for sommeren, og vi må vente helt til august før vi igjen kan innta våre plasser i Prinsensgt. Men fortvil ikke - det finnes kulturelle alternativer til strandliv også i sommer... Les mer her

 


Fredag 10.mai 2001
Klart for billettbestilling på nett
Trøndelag Teater har nå åpnet for billettbestilling via Internett. Du finner nærmere beskrivelse her.


Onsdag 25.april 2001
Vellykket årsmøte
Foreningens årsmøte gikk av stabelen tirsdag 24.april. I tillegg til sedvanlige årsmøtesaker og mini-konsert med Ingvil Barkve, fikk også teatersjef Catrine en rekke innspill fra medlemmene, noe hun syntes å sette stor pris på. Les mer om hva som skjedde og se bilder fra møtet ved å klikke her.


Fredag 6.april 2001
Jesus Christ Superstar-eksport til Göteborg
Etter at mer en 40.000 så daværende teatersjef Ola B's oppsetning av Jesus Christ Superstar på Trøndelag Teater våren 2000, har det blitt arbeidet i kulissene med en "eksport" av stykket til söta bror. Nå er finansiering i orden, og det går mot premiere på Göteborgsoperaen 15.september. Ola B skal ha regien. Han tar med seg Stephen Hansen (Jesus) og Eirik Jacobsen fra oppsetningen på Trøndelag Teater. Stephen skal spille Jesus også i Göteborg.


Onsdag 21.mars 2001
Ibsen-prisen til Nina Valsøe
Dramatikeren Nina Valsø har fått Ibsen-prisen for skuespillet "Ubuden gjest", som gikk for fulle hus på Trøndelag Teater i fjor vår. Prisen, som er på 60.000 kroner og Nina Sundbyes Ibsen-statuett, tildeles årlig en norsk dramatiker som har fått uroppført et nytt stykke ved et norsk teater. Prisen deles ut hvert år i forbindelse med Ibsens fødselsdag 20.mars.


Fredag 9.mars 2001
Rekordår for Trøndelag Teater
Med 115.000 besøkende og et overskudd på 3,6 millioner kroner kan vi trygt slå fast at år 2000 var et særdeles godt år for Trøndelag Teater. Vi presenterer besøkstallene for de ulike forestillingene samt teatersjef Catrines kommentar her

 


Fredag 2.mars 2001
Reklamepris for teater-kampanje
Trøndelag Teaters reklamebyrå, Byrå 01, gjorde rent bord under reklamebransjens eget "Grand Prix" denne uken. Hele 8 priser rasket byrået til seg, de aller fleste for arbeid utført for Trøndelag Teater. Årets reklamekampanje uansett sjanger ble kampanjen for "Snart kommer tiden", og også programmet til "Bønder i solnedgang" vant pris. 


Først publisert 13.februar - oppdatert søndag 25.februar 2001
Haldor vant Melodi Grand Prix
Haldor Lægreid, som vi har sett i roller i "Rent", "Jesus Christ Superstar" og "Thank you for the music" på Trøndelag Teater, vant den norske finalen i Melodi Grand Prix lørdag 24.februar. Han skal derfor representere Norge med balladen "On my own" i København 12.mai. Vi gratulerer og ønsker lykke til!


Tirsdag 13.februar 2001
Teaternyheter på e-post?
Medlemmer i Teatrets Venner kan få tilsendt teaternyheter/melding om oppdatering av hjemmesiden vår etc. pr. e-post. Send oss en e-post med medlemsnummer (står på medlemskortet ditt) og ønsket e-postadresse for mottak.


Tirsdag 13.februar 2001
Sigurd Werring til minne
Følg denne linken
Minneordet publiseres også i kommende nr. av "På Første Rad"


Søndag 17.desember 2000
Pris til skuespillere
Så er det omsider offentlig: I går kveld ble Teatrets Venners Kunstneriske Pris for år 2000 tildelt skuespiller Håkon Ramstad. Skuespiller Espen Løvås fikk foreningens stipend.
Under vennefesten i forbindelse med "Peer Gynt"-forestillingen lørdag 16.desember, delte Teatrets Venner ut to priser. Kunstnerisk Pris for år 2000 gikk til skuespiller Håkon Ramstad (til høyre på bildet) for hans tolkning av rollen som Pater Filip i "Ubuden gjest" våren 2000. Prisen består av statuetten "Pas de deux i manesjen" i bronse, laget av trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne. Teatrets Venners Stipend ble tildelt skuespiller Espen Løvås, som vi siden høsten 1999 bl.a har sett i rollene som den amorøse "Orlando" (Shakespeares "Hver sin lyst"), narkomane "Hjorten" ("Ubuden gjest") og som IT-frelst bondesønn i "Bønder i solnedgang". Nå spiller han flere roller i "Peer Gynt". Stipendet skal gå til videre utvikling, og er på kr. 10.000.

For mer info om foreningens priser samt oversikt over tidligere mottagere,
klikk her.


Torsdag 14.desember 2000
Suksess for teatervenn.no
Hjemmesiden vår har blitt en suksess, og det nesten uten markedsføring. Siden lanseringen i august har vi allerede hatt mer enn 1900 besøk! Tenk om alle disse hadde meldt seg inn...


Publisert søndag 10.- oppdatert mandag 11.desember 2000
Flotte kritikker for "Peer"
Lørdag 9.desember var det premiere på "Peer Gynt" ved teatret.  Stykket får strålende kritikker. Les Adresseavisens anmeldelse ved å følge denne linken, og gled deg til medlemsforestillingen kommende lørdag! VG brukte mandag 11.desember overskriften "Mesterlig", og ga terningkast 6. Dagbladet ga søndag oppsetningen terningkast 5. Vi gratulerer!
(bildet til høyre viser Anna Bache-Wiig i utfordrende spill som den grønnkledte)


Fredag 8.desember 2000
Populær vennefest!
Vennefesten med "Peer Gynt" lørdag 16.desember ser ut til å bli en suksess. Så og si samtlige 300 reserverte billetter er solgt! 
De av våre medlemmer som også har kjøpt festbillett (kr. 100 - kjøpes i billettluka samtidig med at du henter ut billetten), kan se frem til forfriskning i pausen samt servering av "Teatertallerken" etter forestillingen. Det blir levende musikk, og Christian Skolmen (Peer) og Ellen Birgitte Johannessen (Solveig) kommer på besøk, og svarer på spørsmål fra medlemmene. Sist, men ikke minst, skal Teatrets Venners Kunstneriske Pris sant Stipend deles ut til to heldige vinnere!
Du kan lese mer om oppsetningen av "Peer Gynt" på teatrets hjemmeside.

Har du enda ikke kjøpt billett??? Siste bestillings- og hentefrist var mandag 4.desember, men vi har fått forlenget fristen til lørdag 9.desember. Etter dette er det dessverre heller ikke mulig å få kjøpt festbillett (p.ga bestilling av mat).


Fredag 8.desember 2000
Siste sjanse for "Snart kommer tiden"
Vi minner om at den burleske og kritikerroste komedien "Snart kommer tiden" nå går inn i sin siste spilleuke (siste forestilling lørdag 16.desember). Kontakt billettluka på tlf.: 73 80 50 00 for oppdatert informasjon om ledige billetter.
Adresseavisen skrev bl.a i sin anmeldelse: Ekteskap kan være et morsomt helvete - for dem som ser på. Begavet dansk samtidsdramatikk morer mer enn ryster i replikksterk norgespremiere.
Les hele anmeldelsen her.


Fredag 8.desember 2000
Fortsatt billetter til "Bønder i solnedgang" 2.mai 2001
Som tidligere omtalt på denne siden og i siste utgave av "På Første Rad", er det reservert 200 nye billetter for våre medlemmer til "Bønder i solnedgang" 2.mai 2001 kl. 19.30. Siste bestillings- og hentefrist er allerede 16.desember, så nøl ikke! Pr. i dag er det fortsatt gode plasser igjen, men etter den 16. er det fritt fram for ikke-medlemmer å kjøpe uavhentede billetter...


Torsdag 7.desember 2000
Beklager lite oppdatering
Vi beklager at hjemmesiden vår har stått stille en stund, men lover bot og bedring! Mange har oppdaget at vi er på nett, og selv om vi ikke har markedsført oss så mye enda, får vi jevnlig innmeldinger via nettstedet vårt (det setter vi selvsagt stor pris på!)


Mandag 09. oktober 2000
"Bønder i Solnedgang" utsolgt for i høst
Hans Rotmos bondefarse har blitt så godt mottatt at alle de 28.000 billettene til høstens forestillinger er solgt. Stykket vil derfor bli satt opp igjen med 20 nye forestillinger i april/mai neste år. Da blir det også ny medlemsforestilling.
Den som ikke kan eller vil vente til våren, kan prøve seg i billettluka samme dag for å hente uavhentede billetter. For å være sikret å få billetter til de beste forestillingene kan du også melde deg inn i Teatrets Venner. Vi reserverer gode billetter som vi selger videre til våre medlemmer. Det blir ny medlemsforestilling med "Bønder i solnedgang" i mai 2001. Nærmere info kommer i neste nummer av "På Første Rad".


Torsdag 31. august 2000
Medlemsforestilling med "Bønder i Solnedgang"

Er du klar for en rykende fersk bondefarse fra Trøndelag av Hans Rotmo?
Venneforeningen inviterer alle medlemmer til Rotmos siste stykke fredag 29. september kl. 19.30 på hovedscenen. Det er reservert 250 billetter til medlemmene. 
Billetter bestilles i teatrets billettluke eller på tlf. 73 80 50 00. Oppgi at du er medlem. Hvis du ikke er medlem, kan du melde deg inn her:
Hentefrist: 15. september!

Se også teatrets egen omtale av Bønder i solnedgang.


Fredag 18. august 2000
Anton TsjekhovVennetreff og forestilling med Tsjekhovs "Kirsebærhaven"
Onsdag 6. september inviterer vi til medlems-møte med foredrag om Anton Tsjekhovs stykke "Kirsebærhaven". Vi serverer kaffe og wienerbrød kl. 18.00. 

Selve forestillingen begynner kl. 19.00 . Vi har reservert alle de 220 setene i salen. Skynd deg å bestille billetter.


Torsdag 17. august 2000
Velkommen til våre nye nettsider

På det nye nettstedet til Teatrets Venner i Trondheim får du som medlem bedre service enn tidligere. Her kan enkelt du opplysninger om arrangementer o.l. 
Vi ønsker også å presentere foreningen til nye grupper som er interessert i foreningen. Dersom du ikke er medlem fra før, er du velkommen til å melde deg inn. Du kan lese mer om Teatrets Venner i Trondheim her.


Mandag 24. juli 2000 (Dagbladet)
Catrine Telles sommerdrink

- Jeg har et ganske sterkt forhold til drinker, sier Catrine Telle, teatersjef og regissør av filmen «Ballen i øyet». Nå sitter hun i baren med sola i øyet - og ser fornøyd ut. Les mer: 

 


Fredag 21. juli 2000 (Adresseavisen)
Haldor Lægreid til 'Hair' i London

Haldor Lægreid har fått rollen som Woof i den store musikalsatsingen «Hair», som skal settes opp i Oslo Spektrum til høsten. De fleste vil kjenne igjen Lægreid fra «Jesus Christ Superstar», som Judas, og som Angel i «Rent» på Trøndelag Teater.
Les mer: 

 


Tirsdag 11. juli 2000 (Adresseavisen)
Omfattende omorganisering

Trøndelag Teater skal igjennom kanskje sin største omorganisering noensinne: De ansatte skal utdannes og bli bedre til å samarbeide. Teatret vil også sette inn hardere skyts for å nå menn, barn og ungdom, samt skreddersy opplegg for bedrifter.
Les mer: