Takk og farvel, Helle Ottesen!

Onsdag 3. oktober var mange teatervenner samlet til Helle Ottesens avskjedsforestilling, kabareten Takk og farvel i teaterkafeen Røst. Det var bare rett og rimelig at vi som venneforening hadde en takk tilbake til henne – hun som har vært med på å prege Trøndelag Teater på så mange måter. Både som skuespiller og teatersjef. Etter forestillinga den kvelden ga styreleder for Teatrets Venner disse avskjedsordene – og en flaske god vin med på veien!

Helle Ottesen
… fylt 72 år (så vidt!), som nå får en hilsen på veien ut i – ikke det store intet – men i en verden av pensjonister som fyller tida si med praktiske og upraktiske, nyttige og unyttige, innadvendte og utadvendte, veldedige og egoistiske gjøremål – sier en annen 72-åring som har vært i det pensjonære en stund. Og vet hvilke muligheter det byr seg for en som ønsker å være med og til stede i verden enda en stund. Egentlig har du vel allerede oppdaget det. Uansett vil jeg som styreleder for Teatrets Venner gi deg en takk fra oss publikummere som har hatt det privilegiet å ha opplevd deg på scenene ved Trøndelag Teater i mange år, i flere Trondheimsrunder – og som var «vår» teatersjef i fra 1989 til 1993.

Du kom jo hit allerede i Erik Pierstorffs teatersjeftid i siste halvdel av 1960-tallet – på TTs elevskole. Det var da TT tok steget – eller spranget – over i den nye teaterperioden, med spennende oppsetninger og ikke minst da vi fikk utradisjonelle og spenstige forestillinger på det nye Teaterloftet. Et blikk inn i den moderne teaterverdenen. Så du kom jo hit på et riktig og viktig tidspunkt. Men forsvant for oss igjen, for så å dukke opp på nytt og på nytt. Siden slutten av 1990-tallet har du heldigvis for oss publikummere vært stabil trønder.

Plateartister har sin diskografi, med fortegnelse over sine plateutgivelser. For å få en ide om omfanget av dine trønderske meritter ville jeg sjekke lista over oppsetningene du har vært med på ved Trøndelag Teater – og tenkte at det må jo hete en scenografi – men så så jeg at det gjør det jo ikke! Uansett: Lista er lang, så jeg holdt meg til den som beskriver aktivitetene dine etter du kom tilbake til TT siste gang. Da hadde du og Sigurd avsluttet 3-årsperioden med Teater Vi To.

Lista viser at du har vært med i 36 oppsetninger siden da, dagens Takk og farvel inkludert. Det spennende med deg er at du har deltatt i og gitt oss opplevelser fra et bredt spekter av scenekunst: klassikere og samtidsdramatikk, greske tragedier, komedier, lystspill, kabareter, musikaler, soloteater. Du har satt iscene, vært medforfatter, vært teatersjef. Skulle jeg nevne noen relativt tilfeldig valgte roller som viser allsidigheten din, vil jeg ta fram rollene som Skalle-Per i Ronja Røverdatter i 2005, som Madame Thenardier i Les Miserables i 2006 og som Marianne i I grevens tid 2015, den siste i herlig samspill med Kine Bendixen og Ragnhild Sølvberg. Tre bærebjelker ved TT i mange år.

Men skal jeg nevne det som har gjort at du er kommet trondhjemmerne nær og har nådd mange i tillegg til de «tradisjonelle» teatergjengerne, blir det innsatsen din som erketrønder i kabaretene sammen med Svein Wickstrøm og Jakob Margido Esp – Store lille Otto i flere varianter. En sikker måte å finne og vinne plass i trondhjemmernes teaterhjerter. Du er akseptert – som du sikkert har følt sjøl også.

Du sier nå takk og farvel. Vi sier TAKK! – i håp om at du kan dukke opp ett eller annet sted der vi igjen kan nyte din formidlingsglede og formidlingsevne. Du kan jo ta med deg Mariannes lyst på livet, slik du framstilte henne i I grevens tid. Selv om du flytter til Hamar, er det kort vei over Dovre. Velkommen skal du i så fall være!